»Alt på sin rette plads!«
Det er over hundrede år siden!
Der lå bag skoven ved den store indsø en gammel herregård, og rundt om den var der dybe grave hvori voksede dunhammere, siv og rør. Tæt ved broen til indkørselsporten stod et gammelt piletræ, der hældede sig ud over rørene.
Omme fra
»Alt på sin rette plads!« råbte han, »i skarnet med dig!« og så lo han, det skulle nu være så morsomt, og de andre lo med, hele selskabet gjorde skrig og skrål, og jagthundene gøede, det var rigtignok:
»
– Gud ved hvor rig han var endda.
Den stakkels gåsepige greb for sig idet hun faldt, og fik fat i en af de nedhængende pilegrene. Ved den holdt hun sig oppe over dyndet, og så snart herskab og hunde var vel inde ad porten, arbejdede hun på at komme op, men grenen knækkede af ved kronen, og gåsepigen faldt tungt tilbage i rørene da i det samme en kraftig hånd ovenfra greb hende. Det var en vandrende
»Alt på sin rette plads!« sagde han i spøg efter herremanden og trak hende op på det tørre. Den afbrækkede gren stillede han hen mod stedet hvor den var knækket af, men »på sin rette plads«, det går ikke altid! Og så stak han grenen ned i den bløde jord, »gro om du kan, og
»Alt på sin rette plads!« sagde hosekræmmeren da han igen var vel udenfor
Og der gik dage, og der gik uger, og det viste sig at den afbrækkede pilegren som hosekræmmeren havde stukket ned ved vandgraven, holdt sig stadig frisk og grøn, ja, at den skød endogså nye skud. Den lille gåsepige så at den måtte have fæstet rod, og hun glædede sig så inderligt derover, det var hendes træ, syntes hun.
Ja, med det gik det fremad, men med alt andet på gården gik det svært tilbage ved svir og ved spil: Det er to
Der var ikke gået seks år, så vandrede herremanden med pose og stav som fattig mand fra gården, og den blev købt af en rig hosekræmmer, og det var just ham som havde været til spot og grin og var budt øl i en strømpe. Men ærlighed og driftighed, de giver god
Den nye herremand tog sig en frue, og hvem var hun, det var den lille gåsepige, som altid havde været skikkelig, from og god, og i de nye klæder så hun ud så fin og køn som var hun født en fornem jomfru. Hvorledes gik det til? Ja, det er for lang en historie i vor travle tid, men det gik til, og det vigtigste kommer bagefter.
Velsignet og godt var der på den gamle gård, mor stod selv for det indvendige, og far for det udvendige. Det var ligesom velsignelsen vældede frem, og hvor velstand er, der kommer velstand til huse. Den gamle gård blev pudset og malet, gravene renset, og frugttræer plantet. Venligt og godt så der ud, og stuegulvet var blankt som et spækkebræt. I den store sal sad om vinteraftenerne madammen med alle sine piger og spandt uldent og linned. Og hver søndag aften læstes der højt af Bibelen, og det af justitsråden selv, for han blev justitsråd, hosekræmmeren, men det var først på hans meget gamle dage. Børnene voksede til – der kom børn – og alle blev de vel oplært, men de havde jo ikke lige gode hoveder, sådan som det er i enhver familie.
Men pilegrenen udenfor var blevet til et helt prægtigt træ, der stod frit og ubeskåret, »det er vort stamtræ!« sagde de gamle folk, og det træ skulle holdes i agt og ære, sagde de til børnene, også til dem som ikke havde gode hoveder.
Og nu var der gået hundrede år.
Det var i vor tid; søen var blevet til en mose, og den gamle herregård var ligesom visket ud. Der stod en aflang pyt vand med lidt stensætning til siden, det var resten af de dybe grave, og her stod endnu et prægtigt gammelt træ der hældede sine grene, det var stamtræet. Det stod og viste hvor smukt et piletræ kan være når det får lov til at skøtte sig selv. – Det var jo rigtignok revnet midt i stammen, lige nede fra roden og op til kronen, stormen havde drejet det lidt, men det stod, og fra alle revner og sprækker i det hvor vind og vejr havde lagt muldjord, voksede græs og blomster. Især øverst hvor de store grene delte sig, var der ligesom en hel lille hængende have, med hindbær og fuglegræs, ja endogså et lille bitte rønnebær havde der rodfæstet sig og stod så slankt og fint midt oppe i det gamle piletræ, der spejlede sig i det sorte vand når vinden havde drevet andemaden hen i et hjørne af vandpytten. – En lille sti hen over
Højt på banken ved skoven med en dejlig udsigt lå den nye gård, stor og prægtig med glasruder så klare at man skulle tro at der slet ingen var. Den store trappe ved døren så ud som om den havde lysthus på af roser og storbladede planter. Græspletten var så ren grøn som om hvert strå blev set efter morgen og aften. Inde i salen hang
Det ene svarede der til det andet. »Alt på sin rette plads!« sagde de også, og derfor var alle de
»Men de er ikke rigtig af vor familie,« sagde en af de små baroner. »Han var en hosekræmmer, og hun en gåsetøs. De var ikke som papa og mama!«
Billederne var noget dårligt skrammel, og »alt på sin rette plads!« sagde man, og så kom oldefar og oldemor på gangen til karlekammeret.
Præstesønnen var huslærer der på gården. Han gik en dag med de små baroner og deres ældste søster, der lige nylig var konfirmeret, og de kom hen over stien ned mod det gamle piletræ. Og mens de gik, bandt hun en buket af markens grønt, »alt på sin rette plads,« og det blev et skønhedshele. Imidlertid hørte hun dog meget godt efter alt hvad der blev sagt, og det glædede hende så meget at høre præstesønnen fortælle om naturens kræfter og historiens store mænd og kvinder. Hun var en sund velsignet natur, adlet i sjæl og tanke, og med et hjerte til ret at omfatte alt skabt af Gud.
De standsede nede ved det gamle piletræ; den mindste af baronerne ville så gerne have sig en fløjte skåret, det havde han før fået af andre piletræer, og præstesønnen brød en gren af.
»O, gør det ikke!« sagde den unge baronesse, men så var det gjort. »Det er jo vort gamle berømmelige træ! Jeg holder så meget af det! Ja, derfor ler man mig også ud hjemme, men det er det samme! Der er et sagn om det træ –!«
Og nu fortalte hun alt hvad vi har hørt om træet, om den gamle gård, om gåsepigen og hosekræmmeren som mødtes her og blev stamforældre til den fornemme slægt og til den unge baronesse.
»De ville ikke lade sig adle, de gamle skikkelige folk!« sagde hun. »De havde det mundheld: »Alt på sin rette plads!« og det syntes de at de ikke kom når de for penge lod sig ophøje. Det var deres søn, min bedstefar, som blev baron, han skal have haft stor lærdom, været højt anset og afholdt af prinser og prinsesser, været med ved alle deres fester. Ham holder de andre hjemme mest af, men, jeg ved ikke selv, der er mig noget ved det gamle par som drager mit hjerte til dem. Der må have været så hyggeligt, så patriarkalsk på den gamle gård, hvor husmoren sad og spandt med alle sine piger, og den gamle herre læste højt af Bibelen!«
»Det har været prægtige folk, fornuftige folk!« sagde præstesønnen, og så var de lige inde i tale om adel og borgerlig, og det var næsten som om præstesønnen ikke hørte til borgerskabet, således talte han om det at være af adel.
»Det er lykkeligt at høre til en slægt som har udmærket sig! Således at have ligesom en blodets spore i sig til at gå frem i det dygtige. Dejligt er det at eje et slægtsnavn der er adgangskort til
Det var præstesønnens tale, den var noget lang, men så var fløjten skåret.
Der var stort selskab på gården, mange gæster fra omegnen og hovedstaden. Damer klædt med smag og uden smag. Den store sal ganske opfyldt af mennesker. Omegnens præster stod ærbødigst i klump i et hjørne, det så ud som om der var begravelse, men der var fornøjelse, men den var endnu ikke sat i gang.
Stor koncert skulle der være, og derfor havde den lille baron sin pilefløjte ind med, men han kunne ikke
Der var musik og sang af den slags der er mest morsom for dem som udøver den; forresten nydeligt.
»De er også virtuos!« sagde en
Der skulle gøres nar af ham, det var let at forstå, og huslæreren ville så ikke blæse, skønt han nok kunne, men de trængte på, de nødte ham, og så tog han fløjten og satte den for munden.
Det var en underlig fløjte! Der lød en tone så udholdende som den klinger fra damplokomotivet, ja, meget stærkere. Den lød over hele gården, haven og skoven, milevidt ud i landet, og med lyden kom der en stormvind som bruste: »Alt på sin rette plads!« Og så fløj papa ligesom båret af vinden ud af gården og lige lukt ind i røgterhuset, og røgteren fløj op – ikke i storstuen, der kunne han ikke komme, nej op i tjenerkammeret mellem det fine tjenerskab der gik i silkestrømper, og de stolte karle blev som gigtslået ved at sådan en ringe person turde sætte sig til bords mellem dem.
Men i højsalen fløj den unge baronesse op ved den øverste bordende, hvor hun var værdig at sidde, men præstesønnen fik sæde ved siden af, og der sad de begge to som om de var et brudepar. En gammel greve af landets ældste slægt blev urokket på sin hædersplads, for fløjten var retfærdig, og det skal man være. Den vittige kavaler der var skyld i fløjtespillet, han der var sine forældres barn, fløj på hovedet ind imellem hønsene, men ikke alene.
En hel mil ud i landet lød fløjten, og der
Dagen efter talte man ikke om den begivenhed, derfor har man den talemåde »
Henvis til værket
H.C. Andersen: »Alt på sin rette Plads!«. Udg. af Laurids Kristian Fahl, Esther Kielberg, Klaus P. Mortensen, Jesper Gehlert Nielsen & Finn Gredal Jensen i ANDERSEN. H.C. Andersens samlede værker. København: Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Gyldendal, bind 2: Eventyr og Historier II 1852-1862. 2003. Digitaliseret af Dan H. Andreasen & Holger Berg til sitet hcandersen.dk, version 1.0, 2024-10-02. Sproglig moderniseret af Andrea Steengaard under tilsyn fra Finn Gredal Jensen.
This version of the text is published under the following license: Creative Commons, Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Images are not included in this license and may be subject to copyright.