Brev til J.M. ThieleJust Mathias Thiele (1795-1874), forfatter og udgiver af Danske Folkesagn, 1.-4. samling, 1818-1823, og Danmarks Folkesagn I-III, 1843-1860; sekretær ved Kunstakademiet, i 1835 tillige inspektør ved Kobberstiksamlingen, som han i 1861 blev direktør for; 1839 bibliotekar ved Kongens Haandbibliotek; titulær professor 1828. Fra 1820 blandt H.C. Andersens velyndere.
Tak for hvad De har læst for mig af Deres
De har tilvisse med Hjærte og god Villie seet paa mig, men i de forskjellige Levealdere seer man Personer og Begivenheder gjennem et forskjelligt Glas; jeg kan i den nedtegnede Skikkelse ikke ret gjenkjende mig selv, særligt i Maaden, jeg udtrykker mig paa, – den mangler den barnlige Freidighed, som nok er mit Særkjende, men jeg troer Dem imidlertid paa Ordet.
De ønsker, at jeg giver Dem, som et Bilag til Deres Skrift, mine Erindringer fra
Jeg kom saaledes ogsaa snart ned i Fru Rahbeks Stue, hvor den livlige, aandfulde Kone morede sig med at tale med mig og høre paa mine første, dramatiske Forsøg. Jeg havde skrevet en Slags Comedie, den læste jeg for hende, og strax ved de første Scener udbrød hun: »Men der er jo hele Stykker deri, De har skrevet ud af Oehlenschlæger og
En Dag, da jeg fra hende vilde gaae op til Fru Colbjørnsen, rakte hun mig en Haandfuld Roser og sagde: »Vil De tage dem med op, – det vil vist fornøie Conferentsraadinden at faae dem af en Digters Haand!« Det var tilvisse i Spøg at disse Ord bleve sagte, men det var første Gang mit Navn blev sat i Forbindelse med Digter-Navnet, – der kom Taarer i mine Øine, og jeg veed, at fra dette Øieblik var min Tanke vakt for at skrive Digte, – det havde før kun været en Leeg, nu var det Maalet.
Rahbek selv talte aldrig til mig derude; den eneste Tilnærmelse var en Dag i Haven; han styrede lige hen imod mig, som vilde han sige et Par Ord, men idet han var mig nær og fæstede Øinene paa mig, vendte han pludseligt om igjen.
Den første og eneste Gang, Rahbek talte til mig, var i
For dette Sidste skulde jeg bringe
Jeg kom til denne høithædrede Mand, – han talte om den Lykke, der forundtes mig, talte alvorligt og strængt om, hvor uvist det var, om man havde taget feil af mig eller ei, hvorvidt der vilde komme et heldigt Resultat, paalagde mig Flid og Taknemmelighed.
Det var tilvisse velmeent og efter hans Anskuelse den rette Maade at tale til den forunderlige, phantasifulde Dreng, – han vidste ikke, hvor blødt mit Sind var, – hvor Ordene sloge mig som
Jeg gik bort og græd bittre Taarer.
Ogsaa paa Bakkehuset, hvorhen jeg søgte før Afreisen, flød Taarer, men det var Glædens over al den Venlighed, den Deeltagelse, de Alle her – De, kjære Ven, Madame Andersen og Fru Rahbek, viste mig.
Det var et heelt Omslag i mit Liv, ja en heel Reise ud til Slagelse.
Fru Rahbek fortalte mig, at hun havde en meget større Reise for til næste Foraar, – en Reise til Hamborg, en Reise, som hun oftere havde gjort, idet hun der hentede Papir til
Strax, da jeg havde taget
Jeg stod ved hendes Grav, hvor Synet af den stille, betagne, gamle Rahbek dybt bevægede mig. Der gik mange Minder gjennem Tankerne, Minder om hendes venlige Ord og den kloge Sjæl, der lyste ud af hendes Øine.
Mellem Eventyr og Historier har jeg, i
»Nærved
H. C. Andersen.
Henvis til værket
H.C. Andersen: Brev til J.M. Thiele. Udg. af Laurids Kristian Fahl, Esther Kielberg, Klaus P. Mortensen, Jesper Gehlert Nielsen & Finn Gredal Jensen i ANDERSEN. H.C. Andersens samlede værker. København: Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Gyldendal, bind 9: Blandinger 1822-1875. 2005. Digitaliseret af Dan H. Andreasen & Holger Berg til sitet hcandersen.dk, version 1.0, 2024-04-01
This version of the text is published under the following license: Creative Commons, Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Images are not included in this license and may be subject to copyright.