H.C. Andersen

Et Billede fra Castelsvolden

Det er Efteraar, vi staae paa Castelsvolden og see ud over Havet paa de mange Skibe og paa den svenske Kyst, der løfter sig høit i Aftenens Solskin; bag ved os gaaer Volden brat ned ad; der staae prægtige Træer, det gule Løv falder fra Grenene; dernede ligge skumle Huse med Træpalisader, og indenfor, hvor Skildvagten gaaer, er saa snevert og skummelt, men endnu mørkere er der bag det gittrede Hul; der sidde fangne Slaver, de værste Forbrydere.

En Straale fra den nedgaaende Sol falder ind i det nøgne Kammer. Solen skinner paa Onde og paa Gode! Den mørke barske Fange seer med et hæsligt Blik paa den kolde Solstraale. En lille Fugl flyver mod Gitteret. Fuglen synger for Onde og for Gode! den synger et kort »Quivit,« men bliver siddende, slaaer med Vingen, piller en Fjer af den, lader de andre Fjer bruse om Halsen – og den onde Mand i Lænker seer derpaa; et mildere Udtryk gaaer over det hæslige Ansigt; en Tanke, som han ikke selv gjør sig tydelig, skinner frem i hans Bryst, den er beslægtet med Solstraalen gjennem Gittret, beslægtet med Duften af Violerne, som om Foraaret voxe saa rigt udenfor. Nu lyder Jægernes Musik, saa liflig og stærk. Fuglen flyver fra Fangens Gitter, Solstraalen forsvinder og der er mørkt inde i Kammeret, mørkt i den onde Mands Hjerte, men Solen har dog skinnet derind, Fuglen sjunget derind.

Bliv ved, I smukke Jægerhornetstoner! Aftenen er mild, Havet speilglat og stille.

Et Billede fra Castelsvolden

Trykt første gang i Gæa, æsthetisk Aarbog, 1847, udgivet af P.L. Møller, december 1846, som det andet af »To Billeder fra Kjøbenhavn«, uden titel, men med nummeret II (BFN 513). Denne tekst bringes i denne udgaves første bind. Optaget i Historier, som udkom den 5. april 1852. Sidstnævnte udgave følges her.

BFN 606/II,228/VII,141-142.

37
Castelsvoldenomkring 1840 blev Kastelsvolden en yndet promenade for københavnerne, og spadserestier blev anlagt.
det gittrede Huli Kastellet, som havde sit eget arresthus, blev der efter Tugt-, Rasp- og Forbedringshusets brand på Christianshavn i perioden 1817-1847 indrettet et midlertidigt fængsel i de to krudttårne.
Jægernes … Jægerhornetstonerhorn brugt af jægerkorpset til signaler og under march. 1814-1848 var Kastellet hjemsted for Sjællandske og Jyske Jægerkorps, der i tiden var meget populært under navnet Kastelsjægerne.

Del

[Sassy_Social_Share]

Henvis til værket

H.C. Andersen: Et Billede fra Castelsvolden. Udg. af Laurids Kristian Fahl, Esther Kielberg, Klaus P. Mortensen, Jesper Gehlert Nielsen & Finn Gredal Jensen[INFO OM 18-binds-udgaven 2003-2009...] for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Digitaliseret af Dan H. Andreasen & Holger Berg til sitet hcandersen.dk

Creative Commons, Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) Draft, not for public accession