H.C. Andersen

H. C. Andersens Barndomshjem

Da vi i vort forrige Nr. bragte en Afbildning af H. C. Andersens »Barndomshjem« i Odense, undlod vi at ledsage den med nogen Text, da vi gik ud fra den Forudsætning, at der ikke behøvedes anden Text dertil end de skjønne Verslinier, Digteren havde sendt os til denne Brug. Af forskjellige skriftlige og mundtlige Forespørgseler seer vi imidlertid, at det ikke vilde have været ganske overflødigt at knytte nogle Ord til Billedet. Vi skal derfor idag søge at indhente det i saa Henseende Forsømte.

At H. C. Andersen er født i Odense, er en Kjendsgjerning, der ikke kan afdisputeres, derimod er det ikke til at sige, i hvilket Hus han er født. Naar der derfor i nogle Referater fra Festen i Odense den 2den April hedder, at Odense Kommune lod en Marmortavle indmure i »Digterens Fødehus«, da er dette en Misforstaaelse, hvori forøvrigt Byraadet ikke har gjort sig skyldig, idet det udtrykkelig hedder paa bemeldte Tavle: »Til dette Huus knytte sig Digteren Hans Christian Andersens kjæreste Barndomsminder« osv. Denne Misforstaaelse har foranlediget de ovenfor omtalte Forespørgsler til os, om Grunden til at vi havde leveret en Afbildning af Digterens »Barndomshjem« og ikke af hans »Fødested«, »der altsaa maatte kjendes«. Som man vil see har vor Meddelelse altsaa været fuldstændig korrekt.

Da vi havde en vis Interesse af at faae Spørgsmaalet om det afbildede Hus’ historiske Betydning afgjort: om det var Digterens »Fødested« eller kun »Barndomshjem«, henvendte vi os til Konferentsraad Andersen selv, som den Kilde, fra hvilken den bedste Underretning kunde faaes. Med hans Tilladelse meddeler vi her det modtagne Svar:

Kjøbenhavn, den 5te April 1875.
Herr Redaktør!

Som Svar paa Deres venlige Skrivelse har jeg at sige, at mine Forældre fortalte mig som Barn, at jeg var født tæt ved Graabrødre Torv i Odense, men man viste mig aldrig Stedet, jeg kjender det ikke; jeg var nu neppe eet Aar gammel da vi flyttede derfra hen til Munkemøllestræde; der staaer mit »Barndoms-Hjem« hvortil Erindringerne knytte sig og det er i dette Hus, Odense ærede Byraad paa min halvfjerdsindstyveaarige Fødselsdag hædrede mig ved da at lade indsætte en Mindetavle.

I Fyens Stiftstidende, forrige Uge, vil De kunne læse herom, og i Nummeret, Lørdagen den 3die April, hvor den mig hædrende Deputations Hilsen fra min Fødeby meddeles, vil De see, at jeg i mit Svar nævner det lille Digt, jeg har skrevet til mit »Barndoms-Hjem« og siger, at det vil faae Plads under Billedet af samme i »Søndags-Posten«.

Deres osv.

H. C. Andersen.

Det afbildede Hus – Nr. 28 i Munkemøllestræde – er altsaa Digterens Barndomshjem, men vi maa dog tilføie, at Huset ikke seer saaledes ud som det præsenterer sig paa vor Afbildning. Tidens Tand i Forbindelse med Tidens Moderniseringslyst har betydeligt forandret dets Udseende. At bringe en Afbildning af dets nuværende Ydre var vor første Tanke, som vi dog frafaldt efterat Andersen under 2den i f. M. havde tilskrevet os: »At lade aftegne Bygningen, som den nu staaer i Odense, vil være at gjengive et ganske andet Hjem, end det, hvori jeg tilbragte min Barndom ...«

Saavidt vi veed er Huset nu i Privatmands Eie, men det vilde være ønskeligt, om Odense Kommune kunde erhverve det for Byens Regning. Dette Ønske bliver saameget mere naturligt, som man i vore Dage har seet Adam Oehlenschlägers Fødehus blive revet ned til Grunden for at give Plads for en elegant – Spækhøker-Boutik »efter Nutidens Fordringer«.

Del