Et stykke perlesnor
1
Hvor mange perler er der på snoren fra København til Korsør? Vi vil betragte seks, som de fleste må lægge mærke til, gamle minder og poesien selv giver disse perler en glans så at de stråler ind i vor tanke.
Nær ved
Nu kommer vi til Sigersted ved Ringsted by. Ålejet er lavt, det gule korn vokser hvor Hagbards båd lagde an ikke langt fra Signes jomfrubur.
»Dejlige Sorø omkranset af skove!« Din stille
Til Slagelse by! Hvad spejler sig her i perlens glar? Forsvundet er
Korsør – her fødtes
Du mester i ord og vid! De synkende gamle volde af
»– –
og ingensteds er tornene så små,
og ingensteds er dunene så bløde
Lunets liflige sanger! Vi fletter dig en krans af skovmærker, kaster den i søen, og bølgen vil bære den til
2
»Det er rigtignok et stykke perlesnor fra København til Korsør,« sagde bedstemor, der havde hørt læse hvad vi nu nys læste. »Det er en perlesnor for mig, og det blev den mig allerede for nu over fyrretyve år siden!« sagde hun. »Da havde vi ikke dampmaskinerne, vi brugte dage til den vej hvor I nu kun bruger timer! Det var 1815, da var jeg enogtyve år! Det er en dejlig alder! Skønt op i de tres, det er også en dejlig alder, så velsignet! – I mine unge dage, ja, da var det en anderledes sjældenhed end nu at komme til København, byen for alle byerne, som vi anså den. Mine forældre ville efter tyve år engang igen gøre et besøg der, jeg skulle med. Den rejse havde vi i åringer talt om, og nu skulle den virkelig gå for sig! Jeg syntes at et helt nyt liv ville begynde, og på en måde også begyndte der for mig et nyt liv.
Der blev syet, og der blev pakket sammen, og da vi nu skulle af sted, ja, hvor mange gode venner kom ikke for at sige os lev vel! Det var en stor rejse vi havde for! Op ad formiddag kørte vi ud fra Odense i mine forældres
Jeg hørte hanerne gale, fornemmede at solen kom op, klokkerne klang. Hvor mon vi var? Tågen lettede, og vi lå såmænd endnu lige uden for Nyborg. Op ad dagen blæste endelig en smule vind, men stik imod. Vi krydsede og krydsede, og endelig var vi så heldige at vi klokken lidt over elleve om aftenen nåede Korsør, da havde vi været toogtyve timer om de fire mil.
Det gjorde godt at komme i land, men mørkt var det, dårligt brændte lygterne, og alt var så vildfremmed for mig, der aldrig havde været i nogen anden by end i Odense.
»Se, her blev Baggesen født!« sagde min far, »og her levede Birckner!«
Da syntes mig at den gamle by med de små huse blev med ét lysere og større. Vi følte os dertil så glade ved at have landjorden under os. Sove kunne jeg ikke den nat over alt det meget jeg allerede havde set og oplevet siden jeg i forgårs tog hjemmefra.
Næste morgen måtte vi tidligt op, vi havde for os en slem vej med forfærdelige banker og mange huller til vi nåede Slagelse, og videre frem på den anden side var nok ikke stort bedre, og vi ville gerne så betids komme til
Vi kom efter middag til Krebsehuset. Det var et
Næste morgen rejste vi meget tidligt, for vi havde en lang vej før vi nåede Roskilde, og der måtte vi være så betids at kirken kunne ses, og ud på aftenen far besøge en gammel skolekammerat. Det skete også, og så lå vi natten over i Roskilde og dagen derpå, men først ved middagstid, for det var den værste, den mest opkørte vej vi havde tilbage, kom vi til København. Det var omtrent tre dage vi havde brugt fra Korsør til København, nu gør I den samme vej i tre timer. Perlerne er ikke blevet kosteligere, det kan de ikke, men snoren er blevet ny og vidunderlig. Jeg blev med mine forældre tre uger i København, Emil var vi dér sammen med i hele atten dage, og da vi så rejste tilbage til Fyn, fulgte han os lige fra København til Korsør, der blev vi forlovet før vi skiltes ad; så kan I nok forstå mig at også jeg kalder fra København til Korsør et stykke perlesnor.
Siden, da Emil fik kald ved Assens, blev vi gift. Vi talte tit om Københavnsrejsen, og om at gøre den engang igen, men så kom først eders mor, og så fik hun søskende, og der var meget at passe og tage vare på, og da nu far forfremmedes og blev provst, ja, alt var en velsignelse og glæde, men til København kom vi ikke! Aldrig kom jeg der igen, hvor tit vi tænkte derpå og talte derom, og nu er jeg blevet for gammel, har ikke legeme til at fare på jernbane. Men glad ved jernbanerne er jeg! Det er en velsignelse at man har dem! Så kommer I hurtigere til mig! Nu er Odense jo ikke stort længere fra København end den i min ungdom var fra Nyborg! I kan nu flyve til Italien lige så hurtigt som vi var om at rejse til København! Ja, det er noget! – Alligevel bliver jeg siddende, jeg lader de andre rejse! Lader dem komme til mig! Men I skal ikke smile endda fordi jeg sidder så stille, jeg har en anderledes stor rejse for end eders, én meget hurtigere end den på jernbanerne; når Vorherre vil, rejser jeg op til »bedstefar«, og når så I har udrettet eders gerning og glædet eder her ved denne velsignede verden, så ved jeg at I kommer op til os, og taler vi da dér om vort jordelivs dage, tro mig, børn! Jeg siger også dér som nu: »Fra København til Korsør, ja, det er rigtignok et stykke perlesnor!«
Henvis til værket
H.C. Andersen: Et Stykke Perlesnor. Udg. af Laurids Kristian Fahl, Esther Kielberg, Klaus P. Mortensen, Jesper Gehlert Nielsen & Finn Gredal Jensen i ANDERSEN. H.C. Andersens samlede værker. København: Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Gyldendal, bind 2: Eventyr og Historier II 1852-1862. 2003. Digitaliseret af Dan H. Andreasen & Holger Berg til sitet hcandersen.dk, version 1.0, 2024-10-02. Sproglig moderniseret af Andrea Steengaard under tilsyn fra Finn Gredal Jensen.
This version of the text is published under the following license: Creative Commons, Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Images are not included in this license and may be subject to copyright.